Українська національна кухня
Українська кухня, слава про яку поширилась далеко за межі нашої держави, складалася протягом довгих століть і при цьому зберегла відносну однорідність: на всій території України національна кухня має фактично ідентичні рецепти. Деякі кулінарні традиції наш народ запозичив у сусідів: обсмажування продуктів на перегрітому маслі – у турків і татар, використання паприки – в угорців, мелене м'ясо – у німців. Однак при цьому жителі України історично зуміли зберегти свою автономність і самобутність своїх кулінарних звичок, а також улюблені способи переробки продуктів.
Українська кухня вважається найрізноманітнішою серед слов'янських. Вона користується неймовірною популярністю у туристів і жителів сусідніх країн. Багато українських страв, після своєї багатовікової історії, перетворилися на інтернаціональні. Наприклад, вареники і борщ зараз дуже популярні за кордоном.
У зв'язку з історичними та географічними умовами, що сприяли як землеробству (зважаючи надзвичайну родючість наших земель), так і скотарства, українська кухня ґрунтується на продуктах як рослинного, так і тваринного походження. Причому в числі останніх надзвичайно вшановується українцями свинина (до речі, один з найбільш дешевих – в плані умов вирощування тварин – видів м'яса) і сало.
Типова особливість української національної кухні – комбінована термообробка овочів і м'яса в рослинному або вершковому маслі, і тільки після неї тушкування, варіння або запікання. Також відмінною рисою кулінарії нашої країни є її регіональність.
Взагалі, в Україні завжди дуже цінували смачні ситні страви: наваристі супи та борщі (з пампушками), чудова печеня, борошняні вироби (вареники з різними начинками, галушки та ін.). Українська кухня багата як набором національних страв (в основному запечених, відварних і тушкованих), так і в плані надзвичайно широкого спектру використовуваних для їх приготування продуктів.
Характерними прянощами і приправами в українському меню є часник, цибуля і лавровий лист, чого не скажеш про деякі інші європейські країни. Основні страви найчастіше готуються з яєць, борошна та овочів. Надзвичайно популярні риба, різноманітні фрукти і ягоди, а також напої та солодощі.
Справжній український борщ
Як зваритити справжній український капусняк.
Справжній козацький куліш
Подвійна юшка з ікрою (козацька щерба).
Суп з галушками по-полтавськи
Полтавські галушки