Справжній козацький куліш.


 

Козаки, люди вільні і волелюбні, воліли просту їжу, яка давала їм сили, була смачною, здоровою і готувалася з мінімуму продуктів. Найчастіше як за першу, так і за другу страву у них був куліш – каша з пшона, заправлена ​​смаженим салом.

Щоб отримати повне уявлення про козацьке «меню», варто прочитати «Енеїду» Івана Котляревського, де воно представлено найбільш повно і яскраво.
 

 
Щоб зварити справжній козацький куліш, потрібно всього три основних компоненти – пшоно, цибуля і сало на зажарку. Сало нарізають крупно, кладуть на дно казана. Коли воно зашкварчить, додають нарізану цибулю, а коли та підрум'яниться, в казан засипають 1 частину пшона і заливають 2,5 частинами води. До речі, воду тоді можна було брати прямо з Дніпра.
 

Хвилин через 30, коли куліш майже готовий, його солять і ретельно перемішують. А ви знаєте, що пшоно – єдина крупа, яка не псується, якщо її намочити в солоній (морській) воді? Можливо, саме ця якість і зробили його популярним у козаків.  

Досі залишається повною загадкою, звідки у другій половині XVI сторічча козаки могли дізнатися про користь пшона, адже інтернетом вони користуватись не хотіли!