Як правильно зваритити справжній український капусняк.
Рецептів приготування капусняку також багато, як і рецептів українського борщу. Кожна господиня готує капусняк по-своєму. Пропоную вашій увазі класичний рецепт смачного, наваристого капустняку.
Хочу відразу сказати, по-перше, капусняк це не суп, він повинен бути густим і з великою кількістю м'яса. По-друге, капусняк потрібно готувати довго, щоб капуста добре уварилася, а не так, як в похмільному супі.
Адже цю наваристу страву готують в основному взимку для того підтримки організму в гарній фізичній формі. Не буду вас втомлювати, а перейду до покрокового рецепту, розрахованому на 6-ти літрову каструлю.
Нам знадобиться:
800-1000 грам свинячих реберець.
500-600 грам квашеної капусти
3-4 картоплини
1-2 цибулини
0,5 склянки пшона
1 чайна ложка томатної пасти
1-2 лаврових листки
Приготування:
Свинячі реберця помити, порізати на шматочки.
Залити водою до половини об’єму каструлі, довести до кипіння і зняти піну.
Поки м'ясо закипає, приготувати капусту. Кислу капусту краще використовувати домашнього приготування. Іноді на ринках продається капуста, заквашена з використанням оцту. Її не можна використовувати для капустняку.
Якщо капуста занадто кисла, її потрібно промити водою і віджати. Капусту можна додатково подрібнити, порубавши ножем.
Коли ви знімете піну з м'яса, можна додавати капусту.
Після того, як капусняк закипить, зменшити вогонь і варити 1- 1,5 години. Капуста повинна стати повністю м'якою.
За цей час почистити картоплю і цибулю. Частину картоплі порізати і кинути в капусняк. Коли вона зваритися додати дрібно нарізану цибулю. А через 15-20 хвилин промите пшоно. Долити води, якщо треба.
Зверніть увагу, весь час капусняк повинен варитися нa середньому або маленькому вогні.
Після додавання пшона потрібно періодично помішувати, щоб капусняк не пригорів.
Маленький секрет:
Коли пшоно буде майже готове, для додаткової густоти страви потрібно додати пюре з сирої картоплі.
Для цього, картоплю потерти на дрібній тертці, злегка розвести водою, вилити отриману масу в капусняк і добре перемішати. Потім додати томатну пасту для надання страві гарного кольору і лаврушку.
Варити, періодично помішуючи на повільному вогні ще близько 1 години. У вас повинно вийти густе та наваристе блюдо, не схоже на суп, а, тим паче, на «щі».