Полтавські галушки
 

Страви української кухні – це багатовікові традиції, приголомшливий смак і надзвичайна корисність. При фразі «українська кухня», зазвичай, відразу спливає перед очима червоний борщ, вареники з капустою, гуцульський банош, кутя і, звичайно ж, полтавські галушки.

До речі, а ви знаєте, що в Полтаві навіть є пам'ятник полтавській галушці?


 
Галушки полтавські. Рецепт.
 
Отже, що нам знадобиться для приготування полтавських галушок:

 

  
• борошно пшеничне в/с – 2,5 склянки (400 г)
• яйце - 1 шт.
• кефір - ¾ склянки (170 г)
• сіль - 0,5 ч.л.
• сода - 0,5 ч.л.
• оливкова олія - 1 ст.л.
• курячі стегенця - 4 шт.
• підчеревина копчена (сало з прошарками м'яса) - 250 г
• сметана або жирні вершки - 300-350 мл
• сіль - 0,5 ч.л.

 

  
 
Приготування:
 
Приступимо спочатку до тіста. Змішуємо в мисці яйце, сіль, соду, оливкове масло і кефір.

 
В отриману масу додаємо частинами борошно.

 

 
Тісто має вийти м'якше, ніж на вареники, але воно не повинно липнути до рук. Даємо йому визріти з півгодини.

 

 
Поки тісто відпочиває і набирається сил, приступаємо до м'яса. Нарізаємо довгими брусочками підчеревину.

 

Викладаємо на суху сковороду і ставимо на слабенький вогонь. Час від часу помішуємо і чекаємо, коли витопиться жир, а сало з прошарками м'яса придбає гарний золотистий відтінок.

 

 
Поки підчеревина смажиться на сковороді, відокремлюємо м'ясо на курячих стегенцях від кісток і нарізаємо невеликими кубиками.
 
Готову підчеревина дістаємо з сковороди, в яку викладаємо тепер куряче м'ясо і перчимо його.

 

 
Обсмажуємо до готовності.

 

 
Тепер повертаємо в сковороду до м'яса підчеревину, заливаємо все сметаною чи вершками, солимо. Добре перемішуємо.

 

 
Коли почне закипати, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо сковорідку кришкою і залишаємо на 5 хвилин.
 
Тепер приступаємо безпосередньо до галушок. З половини тіста формуємо довгу ковбаску.

 

 
Нарізаємо на шматочки близько 2 см завдовжки.

 

 
Готуємо галушки на пару: так вони не розварюються і виходять м'якшими.

 

 
У цей час повторюємо процедуру з другою половиною тіста.
 
Отримані галушки викладаємо у глиняні горщики так, щоб залишилося місце для м'яса.

 

 
Акуратно заповнюємо простір, що залишився м'ясом та підливою.

 

 
Не накриваючи кришкою, відправляємо глечики зі стравою хвилин на 20 в духовку, розігріту попередньо до 200 ° С.
 
Готову страву відразу ж розкладаємо по порційних тарілках і їмо з величезним задоволенням!