Дивовижні грядки Ігоря Лядова.
«На прохання багатьох моїх друзів розповім вам, як я вирощую овочі. Таким методом вже користуються багато дачників. Спробую вам пояснити. Я працюю, і тому на дачу можу виїжджати тільки на вихідні. При цьому треба відпочити після трудового тижня, поїсти шашлик, попаритися в лазні, ну і трішки потрудитися на землі.
В наш час в садівництві існує кілька проблем:
- родючість грунту падає;
- земля стає щільною, виснаженою і стає мертвого сірого кольору;
- падіння родючості тягне за собою зменшення врожаїв;
- застосування мінеральних добрив та отрутохімікатів веде до зараження грунту, води, повітря і продуктів харчування, що призводить до хвороб людей;
- традиційна агротехніка, застосовувана більшістю садівників, дуже трудомістка. А це знижує інтерес до садівництва серед молоді.
Тим не менше, всі ці проблеми досить легко вирішуються, якщо замість традиційного землеробства застосовується Природне. Така агротехніка не тільки зберігає, вона ще й відновлює родючість грунту. Наслідком є підвищення врожайності садових культур. Мінеральні добрива не застосовуються, що зберігає чистоту Природи і зберігає здоров'я людини. Ряд садових операцій у природній агротехніці застосовується рідше, ніж при традиційній. А деякі в ній зовсім відсутні. Все це знижує трудоємкість обробки землі та догляду за рослинами.
На мій погляд, важливіше повернутися до природи і забути постулат, ніби грунт потрібно напихати добривами, терзати лопатами і посипати отрутохімікатами. Природне землеробство – це, насамперед, щадяща обробка грунту, захист її від перепаду температур, повернення поживних речовин, які земля щедро віддала рослинам.
Щороку навесні, приїжджаючи на свою дачну ділянку, ми сіємо або висаджуємо овочі на свої грядки. Розмір грядки шириною від 1,4 метра до 2 метрів, доріжки між ними від 20 см. До 40 см. Максимум. Це називається традиційний спосіб посадки овочів на грядку. Рослина на таких грядках, особливо в середині, часто хворіють, піддаються загниванню, погано розвиваються, овочі дрібні, довго не зберігаються. Зате для шкідників ослаблена рослина є гарним харчем, і біля нього можна відкласти потомство. Полоти, обробляти такі грядки одна мука.
Але на таких грядках я побачив одну позитивну сторону. Крайні рослини, на відміну від тих, що розташовані в середині, виглядали краще. Були більшими, здоровішими і їх зручніше прополювати, проріджувати і т.д.
Так само я замислився ще над одним фактором. Подинокі дерева на алеях в межах міста, ніхто не підгодовує, листя яке воно скидає і то намагаються прибрати для зовнішнього вигляду і краси. Хоча це листя могло б служити підгодівлею дереву. Так за рахунок чого це дерево існує і де воно бере харчування? За останні роки вчені встановили, що рослина близько 60% беруть харчування з повітря. Це звичайно цікаво.
Непередбачуваність нашого клімату, великі перепади температур вночі та вдень, посушливе або дощове літо, надмірне випадання опадів до кінця серпня і початок вересня підтвердило вибрані мною за довгі роки проб та помилок прийоми вирощування овочів.
Я прийшов до висновку про те, що потрібно шукати інший спосіб менш трудоємкий, але при цьому з можливістю отримувати більш високі врожаї. Я поєднав дві технології.
Я впевнився в думці, що саме органіка може розкрити всі можливості рослин, економлячи сили та час. Тільки на гарному компості можна побачити і оцінити якість західних та вітчизняних сортів: більшість з них створюються для органічної грунту. Упевнений: від органіки нам нікуди не дітися. Всього то й справи: навчитися компостувати і ще влаштувати стаціонарні грядки - один раз на багато років.
Технологія овочівництва на вузьких грядках була розроблена Дж. Мітлайдером в 70-ті роки минулого століття і привезена автором в Росію в 1989 році.
Але сліпе копіювання прийомів і порад, навіть найкращих, ні до чого не призведе. Повинен бути творчий підхід як до розуміння біологічних закономірностей самої культури, так і процесів, що відбуваються при її вирощуванні. У Мітлайдера один недолік (на мою думку): при використанні мінеральних добрив смак плоду – неприродний. Щоб виправити це – я замість мінеральних підкормок використовую перегній, золу, гній, настій трав і т.д. Я прихильник органічних добрив. Я за чистий екологічний продукт.
Але не треба сприймати мінеральне добриво як отруту. Головне – дотримуватись дози. Краще не догодувати рослину, ніж її перегодувати.
За що особливо вдячний я Дж. Мітлайдеру - це за розробку вузьких грядок. Хоча Мітлайдер не рекомендує ставити короб на вузькі грядки, я все таки сколотив короба. Сама природа підказала мені це. Навесні багато дачних ділянки затоплюється, вода не встигає сходити, в проходах стоїть вода. Така ж проблема у нас і в кінці серпня і початку вересня - дощі ллють вдень і вночі. Та й в середині літа дощ може лити 2 - 3 дні, а може за півгодини залити весь город.
Тому підняття грядки на 15-25 см. вище доріжки – вирішує цю проблему. Ширина гряди 60 - 100 см., Довжина довільна. Проміжок між грядками 60 - 80 см. Це тільки здається, що земля в проходах гуляє без користі. Саме проходи і працюють, та ще й як!
Овочевий контейнер – це висока грядка, стінки якої складені з цегли, колод, бруса, дошки, каменю, шиферу... Грядки витягуються з півночі на південь. Проходи між ними можна замульчувати піском, тирсою, руберойдом і т. д. Я вважаю за краще газон, який раз на місяць підстригаю тримерами. Деякі проходи я засипав тирсою. Краса грядок нікого не залишає байдужим. Бур'янів немає, ділянка чиста та гарна.
Ящик – короб заповнюється органікою. Вниз кладуться рослинні залишки (трава, солома, листя), потім компост або гній, або проливаємо настоями трав тощо; у верхній шар кладеться земля з проходів. Таким чином, заповнюється короб.
Кожна грядка - це 2 ряди овочів, посаджених вздовж країв в шаховому порядку. У цій геометрії прихований величезний резерв продуктивності, давно помічено: крайня рослина розвивається мало не вдвічі краще тих, що в середині – у них набагато більше світла і простору для зростання. А тут – всі рослини крайні. Широке міжряддя і потрібно для того, щоб дати їм світло і простір. Маленька площа органіки дає більше, ніж велика площа грунту. Той, хто хоча б один сезон попрацював на вузьких грядках, переконується у величезних можливостях цього методу і вже просто не може повернуться до традиційної технології. Працюючи на грядках, людина відчуває радість не тільки від хорошого врожаю, а й від самого процесу вирощування овочів.
Краса городу, який більше схожий на парк, нікого не залишає байдужим.
У два ряди в шаховому порядки я сажу капусту, баклажани, перець, томати і т. д.
У чотири або в три ряди я висаджую цибулю, часник, буряк, салати, редис, моркву і т.д.
Недоліки:
Вимагає матеріальних витрат у перший рік на будівництво грядки. Цей малесенький недолік робить контейнер недоступним більшості дачників.
Переваги
Така грядка працює кілька років, можна сказати вічно (поповнювати її відходами, рослинними залишками, листям і т. д.). Після викопування, сійте сидерати. При посадці не треба в лунку вносити ні компост, ні перепрілий гній. Така грядка сама є компостом.
Перегній не вимивається, бо грядка обгороджена.
На думку багатьох агрономів 60-80% рослина отримують живлення з повітря, тому великі проходи відіграють значну роль в біологічному процесі рослини. Культура отримує гарну освітленість і достатній потік повітря.
Близько 30% рослина отримує харчування із землі. Природно що на вузьку грядку витрата органічних і мінеральних добрив в 2 рази менше, ніж на стандартні грядки. При цьому урожай набагато вище ви отримаєте з вузької грядки. Я перевіряв це на протязі декількох років і це видно на моїх фотографіях.
Містить багато поживних речовин, оптимальний запас вологи. Зручний полив. Немає застою води. Не вимагає підгортання. Не вимагає прополки – якщо грядку замульчувати. Не вимагає перекопування, тільки розпушування на 7 - 10 см.
Можна використовувати ранню посадку, бо грядки навесні прогріваються швидше, ніж звичайно.
На вузьких грядках легко робити сівозміну. Де торік садили цибулю, цього року можете посадити моркву або капусту. Грядки всі однієї ширини.
Урожайність підвищується на 100% і більше.
Картопля чиста без видимих ознак хвороб.
Гарна та зручна в роботі.
Займає мінімум місця, не створює бруду і безладу.
Дуже зручно робити укриття пластмасовими дугами, які продаються в насінницьких магазинах. Ставимо 2 кілочка з обох сторін грядки і одягаємо на них дугу. Відстань між дугами близько метра. В залежності від довжини грядки ви встановлюєте потрібну кількість дуг. Поверх дуг можна використовувати покривний матеріал або плівку, поки не мине загроза заморозків.
Ось ця система вузьких грядок і дозволяє мені отримувати постійно високі врожаї, незалежні від примх погоди і умов самої ділянки».